Veelzijdigheid troef in het Munsterbos in Bilzen

Een hele tijd terug trokken we naar het Munsterbos in Bilzen. Dit is een enorm veelzijdig stukje natuur, je vindt er graslanden, vijvers die deel uitmaken van het Limburgs Vijvergebied De wijers en uitgestrekte dreven. Je komt langs pittoreske kapelletjes en door een stukje moerasgebied. Je wandelt voor een groot stuk door eikenbos, en hier en daar kom je ook mooie planten en bloemen tegen. We kwamen zelfs langs een stukje waar wilde valeriaan stond, wat een geur!! 


We vertrokken bij de Remise aan het kasteel Edelhof. Achter het kasteel is ook een grote speeltuin en de mogelijkheid om iets te drinken en te eten, ideaal om na de wandeling even halt te houden. 

Wij deden een combinatie van de twee wandelroutes (blauw 5km, rood 8km) die door het gebied lopen, zodat we alle mooie plekjes tegenkwamen. We spotten zelfs een ree, dicht naast het wandelpad. Hou je ogen dus goed open, want misschien kom jij ze ook wel tegen.

Langs de grote dreef aan de Sint-Amandskapel vind je een grote totempaal. Hier staan ook picknickbanken om even uit te rusten of een hapje te eten of te drinken. We aten hier onze lunch terwijl Alixe zich vermaakte bij de bever en de specht aan de totempaal. Iets verder vind je een grote vogelkijkhut die uitkijkt over het water. Wat is het daar mooi!

Wanneer je de dreef helemaal afloopt, ga je linksaf door een klein poortje (opgelet, niet buggyproof) en wandel je over een vlonderpad door een stukje moeras. Adembenemend! Dit vond ik het mooiste plekje van de hele wandeling. Er groeien prachtige planten en bloemen, je waant je zo ergens anders. Als je goed kijkt zie je ook beversporen op de bomen in het water. De bever zelf konden we helaas niet zien, die had zich te goed verstopt.
Net voor je het poortje door gaat kan je nog even steil naar boven de helling op. Ga zeker even kijken, boven vind je een heel ander landschap. We vermoeden dat dit een zandwinningsgebied is geweest. 





Wanneer je na het plankenpad het pad verder volgt, kom je verderop nog grote stoelen tegen. Even uitrusten en genieten van het prachtige uitzicht. We zagen grote roofvogels over vliegen en vanop de stoelen hadden we een perfect zicht om ze met onze verrekijker te volgen. 


 
We sloten onze wandeling af aan de speeltuin en genoten wat na met een drankje. Een hele mooie wandeling, voor iedereen wat wils en genoeg afwisseling om onze kleine stapper gemotiveerd te houden. 

Meer info en routes:
https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/munsterbos

Vertrekpunt:
De Remise, Leroyplein 2
3740
Munsterbilzen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bruggetjeswandeling in Solwaster

Over houten paadjes door La Fagne de Chi Fontaine

De Veluwe: dé plek waar wij helemaal tot rust komen.