Week van het bos: trek er eens op uit om dieren te spotten

 Je hoeft echt niet naar een ver exotisch land te reizen om wilde dieren te kunnen zien. Ook in België vind je prachtige dieren in het bos, weliswaar niet zo exotisch. Maar hey, nu we genoodzaakt zijn om meer tijd in ons eigen land door te brengen, kan je er dus gerust een keertje op uit trekken.


Wat moet je weten voor je op zoek gaat naar wild?
De meeste dieren zijn het actiefst wanneer het schemert. Bij zonsopgang of zonsondergang heb je de meeste kans om wilde dieren te zien.
Draag onopvallende kledij en draag geen parfum. Dieren hebben ons meestal eerder gezien dan wij hen, dus zorg ervoor dat je je zo onopvallend mogelijk door het bos beweegt. Wees dus heel stil.
Hou rekening met de wind, de meeste dieren hebben een voortreffelijk reukzin en kunnen ons van op meters afstand al ruiken.
Hou je ogen ook op de grond gericht, vaak kom je sporen tegen die de aanwezigheid van de dieren al verraden.
Een verrekijker is altijd handig om bij te hebben.

Welke wilde dieren zijn er in België te vinden?
In België zijn er prachtige dieren te vinden, zowel in de bossen als in de open velden of zelfs in het water kom je dieren tegen. Zeehonden, otters, bevers, reeën, everzwijnen, dassen, vossen, herten, wasberen,wolven en zelfs de lynx komen voor in België.

Zeehonden en bruinvissen
Aan de kust duiken geregeld zeehonden en bruinvissen op. Bij ons is het iets moeilijker omdat er minder zandbanken zijn, maar met wat geluk kom je al wel eens een zeehondje tegen. In Lombardsijde  kan je vanuit een kijkhut naar zeehonden speuren.


 

Otters en bevers
Deze wilde dieren zijn de laatste jaren aan een opmars bezig en komen op enkele plekken in België weer voor.
De grootste populatie aan bevers leven in de Dijlevallei, maar ook in Willebroek zijn al bevers gespot. In de Ardennen leven er ook heel veel.
De otter is ook helemaal terug. In Willebroek werd deze ook op een cameraval gespot en in Limburg zouden er ook otters leven.
Om deze dieren te spotten heb je ook veel geluk nodig. Vaak kan je wel de knaagsporen van de bever aan de bomen zien.

 



Reeën
In heel veel natuurgebieden in België leven reeën. Ze komen in alle provincies voor en je spot ze zowel in het bos als in open velden.

 

Everzwijnen
Deze dieren zijn iets minder geliefd aangezien ze heel veel grond en tuinen stuk woelen. Everzwijnen komen vooral in Limburg en in de Ardennen voor. Wij zijn echter ook al sporen van everzwijnen tegengekomen in de Kalmthoutse Heide.


Vossen
Vossen leven in overal in België, je kan ze zelfs soms in parken tegenkomen. Vossen worden uitzonderlijk in woonwijken en dorpen en steden gespot als ze op zoek zijn naar eten. Om een vos te zien moet je geluk hebben, ze zijn echt heel erg schuw.

 


Dassen
Vooral in de Ardennen en in de Voerstreek leven veel dassen. Dassen leven samen in burchten, wanneer je een burcht weet zijn is het niet moeilijk om de dassen te kunnen spotten. Deze dieren zijn vooral snachts actief dus je moet er wel iets voor over hebben. Wij hebben ze helaas nog nooit gezien maar hun sporen zijn we al wel tegen gekomen. 


Wolven en lynx
Sinds kort leven er weer wolven in België, ze wonen op het militair domein in Leopoldsburg en worden heel goed afgeschermd van de mens. Toch zwerven er af en toe wolven door onze provincies en kan je met een goede dosis geluk er wel eens eentje tegenkomen.
De lynx zou kort geleden gespot zijn in de Ardennen, maar daarvoor was jaren geleden dat iemand nog een glimp van een lynx had opgevangen. Deze dieren zijn ook heel erg schuw.

Damherten en edelherten
Edelherten kom je vooral in de provincie Luxemburg tegen, damherten kan je tegenkomen in het Drongengoedbos en Maldegemveld. 



 

Wasberen
Deze gemaskerde diertjes leven vooral in Wallonië.

 

Welke wilde dieren hebben jullie al eens gespot?



Reacties

Populaire posts van deze blog

Bruggetjeswandeling in Solwaster

Over houten paadjes door La Fagne de Chi Fontaine

De Veluwe: dé plek waar wij helemaal tot rust komen.