Robbroek: groene oase tussen rivieren

In Leest bij Mechelen ligt een prachtig klein stukje natuur tussen de Zenne en de Dijle, het Robbroek. Je doorkruist het rivierlandschap en komt onderweg prachtige plekjes tegen. 



Je kan doorheen het gebied een lus van 4km wandelen, je wandelt door weides en kleine elzenbosjes. Het is een redelijk nat gebied, dus bij slechter weer zijn stevige schoenen of laarzen wel aangeraden. Je komt onderweg verschillende bruggetjes en knuppelpaden tegen. Ideaal voor kindjes, het brengt wat avontuur in de wandeling. 





Je wandelt door een actief begrazingsgebied, we kwamen wilde konikpaarden tegen en er lopen ook gallowayrunderen rond. Hier en daar zie je eens een konijntje weg huppelen. Langs de vijvertjes kan je verschillende watervogels spotten en hoog in de lucht cirkelden grote roofvogels. Alixe was met haar verrekijkertje druk in de weer om al die leuke diertjes in het vizier te krijgen. Doordat de weides vol met bloemetjes stonden, waren er enorm veel vlindertjes. Een streling voor het oog. Wanneer je een vlinderboekje of zoekkaart hebt, ben je hier makkelijk een tijdje zoet. 







 

We stopten voor een picknick in de weide met de wilde paarden. De weide is groot genoeg voor kindjes om even wat in rond te rennen zonder te dicht bij de paarden te komen. Onze kleine meid is stapelzot van paarden dus we gingen ook even dag zeggen aan deze mooie, nieuwsgierige grazers. 


Enig minpuntje aan de wandeling is dat de lus heel erg dicht passeert bij de snelweg. Het is maar een heel klein stukje maar het doorbreekt het rustgevoel wel eventjes. Nochtans is ook daar de natuur erg mooi. Het is eventjes een knopje omdraaien en toch proberen te genieten van wat je ziet. Laat je hier echter niet door tegenhouden, want wij hebben echt genoten van deze mooie wandeling.

De wandeling is aangeduid met rode, vierkante bordjes. Wij waren onderweg toch even het spoor bijster, maar via de knooppunten was het toch makkelijk de wandeling te volgen. Op de website van natuur en bos kan je een plannetje downloaden, hier staan de knooppunten ook op vermeld. Ik raad je aan het plannetje mee te nemen. 

Het was een prachtige wandeling, enorm afwisselend. Doordat de wandeling niet te lang is, er onderweg veel te zien is en met de bruggetjes en knuppelpaden wel wat uitdaging biedt, is het een perfecte wandeling om met kindjes te doen.

Meer info:
https://www.natuurenbos.be/Robbroek

Ligging:
Oude Leestsebaan
2800 Mechelen 
 
Tip:
- Wij vertrokken niet aan de Oude Leestsebaan maar aan de Warandestraat. Zo start en eindig je niet bij het stuk waar de snelweg passeert.  
- Laarzen of stevige schoenen bij minder weer zijn zeker een aanrader.
- Een verrekijkertje om diertjes te spotten is zeker leuk voor de kindjes.

We werden tijdens de wandeling ook nog getrakteerd op een mooi natuurfenomeen. Er was namelijk een prachtige halo rond de zon te zien. 



Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Bruggetjeswandeling in Solwaster

Over houten paadjes door La Fagne de Chi Fontaine

De Veluwe: dé plek waar wij helemaal tot rust komen.