Essentials

Wandelen met kinderen kan met momenten een uitdaging zijn. Ze vinden het meestal niet zo erg leuk en raken snel verveeld. Wie herkent het niet, het onderste uit de kan halen om de kids toch maar aan het wandelen te krijgen? Been there, done that. Ondertussen weten we perfect wat we nodig hebben om het wandelen zo leuk mogelijk te maken.

Ik wil graag onze tips & tricks met jullie delen. Werkt dit gegarandeerd? Natuurlijk niet, het is een zoektocht op maat van je kind. Maar hey, alle beetjes helpen!

1. Uitdaging
Kinderen hebben uitdaging en afwisseling nodig. Saaie paden rechtdoor zijn niets voor hen. Kronkelpaadjes tussen de bomen, stapstenen, vlonderpaden, klimmen en klauteren daarentegen zijn de dingen die kinderen fantastisch vinden. Ga op zoek naar wandelingen met een beetje uitdaging. Je vindt er zeker al enkele terug hier op de blog (Robbroek, Lommelse Sahara, Oranjezon,...).

2. Kinderwandelingen
Kinderwandelingen zijn paden uitgestippeld op maat van kinderen. Onderweg kom je vaak opdrachtjes tegen, kinderen zijn hier meestal dol op. Voor je het weet ben je weer bij het startpunt. Je vindt verschillende kinderwandelingen in de vorige posts, zoals het Pagadderpad, het Totterpad, op pad met Tjakkie de Specht...

3. Essentials
Wat hebben wij standaard in onze rugzak zitten?


- Een schepnetje: handig om insecten, vlinders, kikkers of visjes te vangen. Uiteraard doen we de diertjes geen pijn en laten we ze altijd weer vrij op de plek waar we ze gevonden hebben.





- Een insectenpotje: ideaal om de diertjes van dichtbij te bekijken zonder dat ze je kunnen prikken, bijten of wegrennen.



- Zoek- of kijkkaarten: Internet staat vol met leuke zoekkaarten of scavenger hunts. Print zo'n leuke kaart af en neem hem mee op wandeling. Laat je kinderen op zoek gaan naar alles wat er op de kaart staat afgebeeld. Afhankelijk van de leeftijd en de interesses van je kleintje, vindt je zoekkaarten met dieren, planten, per seizoen... Het aanbod is echt heel ruim.



Wij hebben ook hele leuke kijkkaarten van natuurpunt. Deze zijn opgedeeld in thema's: zoogdieren, vlinders, bosvogels, tuinvogels, paddenstoelen... Telkens je een diertje, plantje of dierenspoor tegenkomt dat je nog niet kent, kan je het even opzoeken. Zo leer je nog iets bij en de kinderen blijven geprikkeld om op zoek te gaan naar nieuwe dingen.





- Verrekijker: het landschap afspeuren naar hertjes, roofvogels spotten in de lucht, bootjes zoeken op de zee... Altijd fijn om bij te hebben.
- Onze nieuwste aanwinst, een gevlochten touwtje om een bloemenkrans/bloemenketting te maken. Je plukt de mooiste bloemetjes en steekt deze door de gaatjes van het touw. In een mum van tijd heb je de prachtigste ketting. Leuk om te doen en terwijl je door een prachtig stukje natuur struint, is je mini-me druk in de weer met bloemen zoeken.



- Een zakje: onze dochter is echt een verzamelaarster. Leuke stenen, mooie stokken, kleurige blaadjes, alles verdwijnt in het zakje en gaat mee naar huis. Je kan het in leuke potten bewaren of er iets moois mee knutselen. (zie eerdere posts)

4. Ga niet altijd alleen op pad.
Voor kinderen zonder broertjes of zusjes is het leuk om een vriendje, vriendinnetje, neefje of nichtje mee op pad te nemen. Onderweg rennen ze achter elkaar, spelen ze verstoppertje of gaan ze samen op zoek naar leuke dingen. Wandelen met z'n twee is toch veel leuker dan alleen?

Al doende leert men. Elk kind is anders en vindt andere dingen leuk. Met vallen en opstaan kom je er achter wat werkt voor jouw kleintje. Hopelijk helpen deze tips je een beetje vooruit. Fingers crossed!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bruggetjeswandeling in Solwaster

Over houten paadjes door La Fagne de Chi Fontaine

De Veluwe: dé plek waar wij helemaal tot rust komen.