Vanuit ons kot: gelei van paardenbloemen

Jullie hebben het waarschijnlijk ook al gemerkt, het is paardenbloementijd. Wanneer we een wandelingetje in het park maken, krijg ik gegarandeerd een boeketje in mijn handen gestopt. De uitgebloeide exemplaren worden vrolijk door Alixe de lucht in geblazen. 

 

Een tijdje geleden kwam ik een receptje tegen om gelei van paardenbloemen te maken. Daarvoor moesten we ongeveer een kilo bloemen plukken. Tijdens onze laatste wandeling gingen we aan de slag. Het was super mooi weer dus ideaal om bloemetjes te plukken, en het stimuleerde Alixe om de hele wandeling vrolijk te blijven. We plukten enkel bloemetjes op rustige plekjes, niet te dichtbij de weg en niet in koeienweides of waar veel hondjes passeren. Na een uur of twee hadden we eindelijk genoeg bloemen en keerden we huiswaarts. 





De bloemetjes moesten nog geknipt worden.We hadden enkel de gele blaadjes nodig, al het groen moest er dus afgeknipt worden. Een stevig werkje, aangezien een kilo hier gelijk staat aan ongeveer 500 bloemenknopjes. Knippen maar!! 




We voegde enkele schijfjes citroen toe en goten er kokend water bij. Het mengsel was klaar om 24u te rusten.



De volgende dag goten we het mengsel door een zeef en knepen we al het vocht er uit. We brachten het mengsel met geleisuiker aan de kook, nadien moesten we het enkel nog in potjes gieten en alles laten afkoelen. Dit is wel een werkje voor mama of papa, aangezien het gloeiend heet wordt. Verbrande kindervingertjes willen we uiteraard ten allen tijde vermijden.




Natuurlijk hebben we ondertussen al eens geproefd, we vinden het heel erg lekker. De gelei is super zacht van smaak en heeft een lichte honingtoets.

We hadden nog een beetje van het mengsel over, hier maakten we siroop van. (Per 100ml vocht voeg je 100g suiker toen en dit laat je even koken, dan overgieten in een fles en laten afkoelen) 
Zo kan je het aanlengen met water en krijg je paardenbloemlimonade. 


Een leuke activiteit om met kinderen te doen, ze kunnen het grootste deel van de tijd zelf helpen. Als je de gelei in kleine potjes hebt verdeeld, kunnen de kindjes hem naar hartenlust uitdelen aan familie en vriendjes. Een lief opkikkertje in deze toch wel bizarre tijd.

Reacties

  1. Zo'n tof idee! Ons zoontje plukt heel graag paardenbloemen dus we gaan dit zeker eens samen proberen te maken. Hoeveel water voegde je aan de bloemen toe?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Bruggetjeswandeling in Solwaster

Over houten paadjes door La Fagne de Chi Fontaine

De Veluwe: dé plek waar wij helemaal tot rust komen.