Fondry des Chiens: avontuurlijk wandelen langs het grootste zinkgat van België

Nu wandelen veruit het enige is dat we nog kunnen doen, moeten de wandelingen toch wel wat uitdaging bieden voor onze zesjarige meid. Al snel worden wandelingen als saai bestempeld, dus gaan we al een tijdje op zoek naar mooie plekken in België die de 'wandelgoesting' van onze dochter wat aanwakkeren. 

Een aantal maanden geleden gingen we een weekendje weg naar de streek rond Viroinval. Hoog op mijn lijstje van must-sees stond de Fondry des Chiens. Een grote komvormige put met uitstekende rotsen, en wel het grootste zinkgat van België. Vanuit het nabijgelegen dorpje Nismes kan je een wandeling maken langs het zinkgat. 


De wandeling vertrekt in het centrum van Nismes en is ongeveer 5km lang. Je volgt de rode rechthoekjes. Bij het Office du Tourisme kan je een kaartje en routebeschrijving krijgen.  De wandeling loopt voor een stukje door het park Jardins d'O. Jammer genoeg hadden we geen tijd om dit toffe park te ontdekken, als je wat langer in de buurt bent is dit volgens mij super leuk om met kinderen wat in rond te lopen (oriëntatiespel, peddelbootjes,...).


Na het park stijg je een flink stuk en wandel je al snel het bos in. Je passeert een mooi uitkijkpunt over het dorp, hier kan je even op adem komen na de pittige klim tot in het bos. Het landschap verandert een beetje en hier en daar begin je te merken dat je in de buurt van de Fondry begint de komen. Er komen grotere putten in de bodem, er duiken al wat rotsen op. Het is een super mooi stukje om te wandelen. Na een 40-tal minuutjes kom je uiteindelijk bij het grote zinkgat aan.  Een grote diepe kloof met scherpe rotsen doet ons allemaal een beetje stil worden. We voelen ons erg klein. Er zijn enkele paadjes langs waar je een stukje tot in de kloof kan afdalen, uiteraard doen we dit. Alixe staat te springen van opwinding, toch is het aangewezen je kindjes hier wel wat in het oog te houden of een handje te geven. 

 




Nadat we een tijdje in de kloof hebben rondgewandeld en boven van het uitzicht genoten hebben, zetten we onze wandeling voort en dalen we terug af richting het dorp. Na een kleine 20 minuutjes staan we terug op de plek waar we vertrokken zijn. We vonden het een prachtige wandeling, als we nog eens deze richting uitkomen doen we deze zeker nog een keertje.

Je kan de wandeling ook uitbreiden langs de Roche aux Faucons, een uitzichtpunt op een hoge rots. Meer info hierover vind je ook ongetwijfeld in het Office du Tourisme. 


In de buurt van Viroinval valt nog veel meer te beleven. Zo heb je er een klein museum, Musée du Malgré-Tout, met een archeologische collectie van neanderthalers tot in de Gallo-Romeinse tijd. Heel leuk om met kindjes te doen. Er wordt telkens een stukje uitgebeeld met playmobil-poppetjes, zo krijgen  kinderen een beter zicht op wat er zich toen allemaal afspeelde. Buiten kan je ook een 'wandeling doorheen de tijd' maken en krijg je te zien hoe de mensen vroeger leefden. 




In de buurt van Couvin vind je de grotten van Neptunus. Ook heel erg leuk om met kinderen te doen. Je daalt af in de grot terwijl je uitleg krijgt over de stalactieten en stalagmieten. Je vaart zelfs een stukje met een bootje over een ondergrondse rivier tot je bij een ondergrondse waterval komt. Dit alles met een mooie klank- en lichtshow. Dit vond Alixe ook heel erg leuk, zo leuk dat ze meteen nog een keer wou. 




 

De Fondry des Chiens staat in mijn top vijf van de mooiste plekjes in België en is zeker het bezoeken waard. De wandeling zelf is niet zo groot en dus perfect met kinderen te doen. Een kinderwagen kan je echter niet meenemen op deze wandeling. Goede wandelschoenen zijn wel aan te raden, de wandeling stijgt en daalt stevig en rond de Fondry zelf is het terrein met momenten best oneffen.

Meer info vind je hier:

http://www.viroinval.be/nl/l-office-du-tourisme-de-viroinval.html?IDC=24807&IDD=35770
https://www.museedumalgretout.be/indexnl.php
https://grottesdeneptune.be/nl/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bruggetjeswandeling in Solwaster

Over houten paadjes door La Fagne de Chi Fontaine

De Veluwe: dé plek waar wij helemaal tot rust komen.