Mochamps, een groene parel in het grote woud van Saint-Hubert

Dat je in de streek rond Saint-Hubert prachtig kan wandelen in eindeloze bossen is algemeen geweten. Al vaak maakten we hier fantastische wandelingen, en toch kwamen we deze keer weer een adembenemend stukje natuur tegen.


In Mochamps, een gehucht in de buurt van Saint-Hubert, ligt een prachtig natuurgebiedje, Fagne du Rouge Poncé. Een klein veengebiedje midden in het grote woud. Je wandelt er langs wildobservatieschermen, voorbij een super hoge wildtoren waarin je een fantastisch uitzicht hebt, door een prachtig moerasgebiedje met plankenpaadjes (my fav)... Het is een adembenemend, ongerept stukje woud waar ik instant tot rust kom. Er is geen speelnatuur voor kindjes, maar dat vind ik echt niet erg. Laat ze maar hun fantasie gebruiken en spelen met wat ze tegenkomen in het bos.





Ga je hier in de herfst wandelen, dan kan je hier ook paddenstoelen plukken naar hartenlust. Nog nooit zagen we hier zoveel eekhoorntjesbrood bij elkaar. Let wel op wat je plukt, sommige paddenstoelen zijn giftig en kunnen je heel slecht bekomen. Als je niet zeker bent, laat ze dan gewoon staan. Met een app of een paddenstoelenboekje bij de hand kom je wel al een heel eind.



Wil je echt aan de observatieposten wild kunnen spotten, dan ga je best kort na zonsopgang of kort voor zonsondergang kijken. Toch zagen m'n ouders er op klaarlichte dag ook twee everzwijnen. Je moet dus wat geluk hebben.

Het gebiedje met het plankenpad is een beschermd natuurgebied. Verlaat daar zeker de plankenpaadjes niet. Je wandelt er dwars door een venen/moerasgebied waar erg speciale vegetatie groeit. We zijn hier zowel in de herfst als in de winter geweest, en zelfs met een dik pak sneeuw was het er prachtig. 




Om zowel het gebied met de uitkijktoren en bos als het beschermd stukje met de plankenpaadjes te wandelen, moet je twee lusjes maken. Ze zijn perfect combineerbaar. Enig minpuntje is dat je een klein stukje langs de weg moet wandelen, maar omdat het gebied zelf zo mooi is nemen we dat er met plezier bij. 

Dit gebiedje heeft mijn hart gestolen. Als we in de buurt zijn, is dit steevast een plekje waar we even stoppen om een frisse neus te halen of om snel even aan een wildkijkscherm naar diertjes te speuren. 

De routes zijn niet echt buggyvriendelijk, zeker op de plankenpaadjes wordt dat moeilijk als je iemand moet kruisen. Combineer je beide lusjes dan zit je toch al aan 9km maar je kan de wandeling dus makkelijk opsplitsen. 

De route vonden we via wikiloc:
https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/mochamps-reserve-naturelle-du-rouge-ponce-et-air-de-bilaude-54242147

Meer info over de uitkijktoren en de wildobservatieposten vind je hier:
http://www.lagrandeforetdesainthubert.be/nl/verplaatsen/herten-ontdekken?id=12648

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bruggetjeswandeling in Solwaster

Over houten paadjes door La Fagne de Chi Fontaine

De Veluwe: dé plek waar wij helemaal tot rust komen.