Veelzijdig Valkenburg

Wij spendeerden het voorbije weekend in Nederlands Limburg. Daar vind je het mooie en gezellige stadje Valkenburg,  dat ook is uitgeroepen tot de kerststad van 2019. Wij besloten er eens een kijkje te gaan nemen. Er valt namelijk vanalles op kindermaat te beleven in dit leuke stadje.

MergelRijk
Valkenburg is voornamelijk bekend om zijn mergelgrotten. Je kan er op vele plekken grotten gaan bezoeken, zo zijn er de gemeentegrot, fluweelengrot, MergelRijk,... Er worden ook tal van activiteiten in deze grotten aangeboden zoals een feestgrot, spookgrot, een grottheater, ... 
Wij kozen ervoor naar MergelRijk te gaan. Deze grot werd voor kerst helemaal aangekleed met kerstminiaturen, dit vond Alixe heel leuk om te zien. Er staan heel mooie mergelbeelden, die je een stukje historie van de stad meegeven. Voor kinderen is er een speurtocht doorheen MergelRijk, je kan aan de slag in het Mergelatelier om zelf een stukje te bewerken, en er is een tentoonstelling over dino's. 








Kerststad en lichtjesparade
Valkenburg is uitgeroepen tot kerststad van 2019. Verspreid over het hele stadje vind je verschillende kerstmarkten. Dit lokt enorm veel volk naar Valkenburg waardoor het er wel heel erg druk is en je voor vele kerstmarkten moet aanschuiven. De kerstmarkten in de Fluweelengrot en Gemeentegrot zijn betalend maar je kan een combiticket voor MergelRijk en een van deze kerstmarkten kopen. Je hoeft dan namelijk niet aan te schuiven bij de wachtrij maar kan zo naar binnen gaan op de kerstmarkt. 
Op woensdag en zaterdagavond trekt er een lichtjesparade doorheen de stad. Dit is echt heel leuk voor kinderen. De parade vertrekt om 19u30 en duurt ongeveer een half uurtje. Ik raad aan om bij het begin van de parade plaats te nemen. De parade schuift erg traag op waardoor je verder aan het einde van de route wel lang moet wachten voor deze daar gepasseerd is. 






Sprookjesbos
Dit themapark in Valkenburg doet je een beetje aan de Efteling denken, maar het is wel een stuk kleiner. Er staan verschillende sprookjeshuizen waar de kindjes door de ramen naar binnen kunnen gluren. Er zijn tal van attracties waar de kindjes zich naar hartelust kunnen uitleven. Je kan  er afdalen in een mergelgroeve en zo meer te weten te komen over mergelwinning. Er zijn spannende escaperooms voor kindjes (vanaf 6 jaar). Tijdens de kerstperiode wordt het Sprookjesbos omgetoverd tot Winterbos en worden er extra activiteiten aangeboden.
Ben je in de buurt, dan is dit zeker leuk om samen met je kinderen te doen.









Er valt nog veel meer te beleven in Valkenburg. Waan je helemaal in een gezellig bergdorpje en maak een ritje met een kabelbaan of roetsj naar beneden op de rodelbaan. Beklim de hoge Wilhelminatoren en ruis met de tokkelbaan weer de berg af. 
Valkenburg heeft super veel gezellige cafeetjes en restaurants waar je even op adem kan komen.
Hou je van de kerstsfeer en kan je wel tegen wat drukte, dan is het nu het perfecte moment om eens naar Valkenburg te gaan. Hou je het liever wat rustig, dan raad ik je aan om buiten de drukke periode Valkenburg een bezoekje te brengen. 

Meer info?
https://www.veelzijdigvalkenburg.nl/






Reacties

Populaire posts van deze blog

Bruggetjeswandeling in Solwaster

Over houten paadjes door La Fagne de Chi Fontaine

De Veluwe: dé plek waar wij helemaal tot rust komen.