Op zoek naar haaientanden

Op het strand langs de vloedlijn kuieren en op zoek gaan naar de mooiste schelpjes, dat vinden we echt super leuk. We komen vaak terug naar huis met zakken vol prachtige strandvondsten, die we hier thuis zorgvuldig bewaren. Een tijdje terug besloten we onze zoektocht wat uitdagender te maken en gingen we eens op zoek naar haaientanden. 

Op een droge, maar ietwat winderige zondagochtend reden we naar Nieuwvliet in Nederland. Daar zou de kans redelijk groot zijn op het vinden van haaientanden. Zowel op het strand als bij de Verdronken Zwarte Polder besloten we onze kans te wagen. We zochten op voorhand even op wanneer het eb en vloed zou zijn, zodat we toch een beetje rekening konden houden met de getijden tijdens onze zoektocht. Het meest ideale scenario is om vlak na vloed te beginnen zoeken, aangezien de zee dan wegtrekt van het strand en haar prijzen blootgeeft. Ook wanneer het flink gewaaid of gestormd heeft, is de kans groter op spectaculaire vondsten. 

 
We parkeerden ons in de buurt van het Fletcher Hotel in Nieuwvliet-Bad, daar heb je een grote parking en kan je meteen de duinen doorsteken naar de zee, op nog geen vijf minuten wandelen stonden we midden op strand. Van daaruit wandelden we langs de vloedlijn richting de Verdronken Zwarte Polder. Veel schelpjes kwamen we tegen, hier en daar een verdwaald krabbetje en soms ook een stukje van een inktvis, maar geen enkele haaientand.


Toen we aan de Verdronken Zwarte Polder aankwamen gingen we op zoek naar plekken met veel schelpengruis, met een schepje en een klein zeefje gingen we zorgvuldig aan de slag. Het bleek toch moeilijker te zijn dan we dachten. De moed zonk Alixe in de schoenen maar toch gaven we niet op. Na een tijdje werd ons doorzettingsvermogen en geduld beloond! In totaal vonden we 5 haaientanden, allemaal erg kleine exemplaren en sommige ietwat gehavend, maar dat vonden we zeker niet erg. 

 
We speelden nog wat spelletjes op strand, genoten van een lekkere picknick en maakten nog een kleine strandwandeling voor we terug naar de auto gingen. Wat een heerlijke, ontspannende dag was dat! Zeker voor herhaling vatbaar. 

Heb je van al dat zoeken honger of dorst gekregen? Op het strand vind je een strandpaviljoen waar je even gezellig kan uitrusten van alle inspanning.


 Kriebelt het bij jullie ook om eens op zoek te gaan naar haaientanden? Hier alvast enkele tips:

- Met een zeefje kan je de kleinste haaientandjes makkelijk uit het zand filteren.
- Zie je plekken met schelpengruis, dan is dat een goede plek om te zoeken.
- Langs de vloedlijn zoeken loont.
- Wanneer je vlak na een storm gaat zoeken, heb je meer kans op het vinden van een tand.


Wij parkeerden onze auto hier:
Openbare parking (betalend) naast Fletcher Hotel Nieuwvliet Bad
Zouterik 2
4504 RX Nieuwvliet-Bad


Reacties

Populaire posts van deze blog

Bruggetjeswandeling in Solwaster

Over houten paadjes door La Fagne de Chi Fontaine

De Veluwe: dé plek waar wij helemaal tot rust komen.