Wandel eens met je kleine stappertje rond het Stappersven in de Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse Heide, één van de mooiste plekjes van de provincie Antwerpen vind ik. Een plek waar ik steevast tot rust kom, waar je toch een wijds gevoel krijgt en waar je best wel afwisselende wandelingen kan maken. Ons doel is om elke wandeling in de heide minstens 1x te doen, we zitten ondertussen flink over de helft.

Deze wandeling loopt rond het grootste ven van het natuurgebied, het Stappersven. We deden deze wandeling vroeger al wel eens maar toen vond ik er niet veel aan. Het was toen grijs en guur weer, waardoor de schoonheid van deze wandeling niet tot zijn recht kwam. 

Onlangs deden we deze wandeling opnieuw, bij een stralende blauwe hemel. Mijn god, wat een prachtig stukje! Vanuit verschillende hoekjes krijg je zicht op het water, je loopt stukjes over zandwegen en door naaldbossen en soms ontdek je kleine kronkelpaadjes die doodlopen aan het water, maar je wel een prachtig zicht geven. Het ven zit vol met watervogels, neem dus zeker een verrekijkertje mee om af en toe het water af te speuren.




 
Halverwege de wandeling kom je een kijkhut, de kleine Stapper, tegen die je een prachtige blik op het ven gunt. Er staan her en der op de wandeling wat bankjes verspreid voor als je even tot rust wil komen. 


Beklim zeker ook eens de nieuwe uitkijktoren die je van bovenaf laat kennismaken met het Stappersven en zijn prachtige omgeving. 

Dit is niet echt een kinderwandeling, maar toch kunnen kleine stappertjes deze wandeling zeker mee doen. Ze is niet lang, een km of 5 en volgens mij zelfs te doen met een kinderwagen (als je stevige banden hebt). We volgden op een gegeven moment het paardenpad, omdat deze het dichtst bij het ven loopt, dat maakt ook dat het niet al te druk is op dit stuk van de wandeling. Kijk zeker even op de wandelkaart alvorens je vertrekt.
De wandeling op zich is heel gemakkelijk en je kan bijna niet mis lopen, zolang je de paden rondom het ven blijft volgen kom je altijd goed uit. Ze is ook makkelijk uit te breiden, je dient dan wel rekening te houden met de stukjes die momenteel zijn afgesloten voor het broedseizoen. De wandeling zelf is niet gemarkeerd in één bepaalde kleur, maar als je de kaart er even bij neemt zie je perfect hoe je kan lopen. 

Kies best voor een zonnige dag als je je even hard wil laten verrassen door de schoonheid van dit stukje natuur als ik.



De wandeling start aan Parking Zuid Grenspark, dichtbij de Wilgenduinen, niet ver van de uitkijktoren.
Kaart:
https://grensparkkalmthoutseheide.com/wp-content/uploads/2020/03/Bezoekerskaart-Grenspark-Kalmthoutse-Heide-web2020.jpg

Op onderstaande afbeelding heb ik onze route in het geel gemarkeerd.


Wandel je graag via knooppunten, dan kan je via Natuurpunt de knooppunten vinden die rond het Stappersven lopen. Hierzo: https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/stappersven-kalmthoutse-heide

Een tijdje terug werd dit stukje uitgeroepen tot een van de mooiste plekjes van de provincie, ik kan dit alleen maar beamen. Wandelschoenen aan en vertrekken maar!! 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bruggetjeswandeling in Solwaster

Over houten paadjes door La Fagne de Chi Fontaine

De Veluwe: dé plek waar wij helemaal tot rust komen.