De Veluwe: dé plek waar wij helemaal tot rust komen.

Dat wij natuurmensen zijn, daar valt niet aan te twijfelen. We hebben het dan ook echt nodig om regelmatig de natuur in te trekken en even te ontsnappen aan de drukte van alledag. Op minder dan twee uur rijden van Antwerpen ligt een prachtig natuurgebied waar wij ons hart verloren hebben. De Veluwe! 

Uitgestrekte bossen, heuvelachtige heidevelden, wouden vol met wild, nationale parken... Hou je van eindeloos wandelen in de natuur, fietsen door bossen en per toeval een hert of everzwijn ontmoeten? Dan ben je in de Veluwe aan het juiste adres. 




Wild van wild
De natuur in de Veluwe zit vol met wild. Reeën, edelherten, damherten, everzwijnen, vossen, dassen en sinds kort ook wolven, je kan ze allemaal tegenkomen. 
Je kan er voor kiezen om aan wildschermen en uitkijkposten plaats te nemen en de mooie dieren te observeren in hun habitat, maar je komt ze evengoed tegen op je wandeling door het bos. 
Het ideale moment om dieren tegen te komen is 's ochtends rond zonsopgang of 's avonds bij valavond. We zijn al enkele keren vroeg opgestaan om een stevige ochtendwandeling te maken, het is heerlijk om het bos te zien ontwaken, de zon door de bomen te zien opkomen en hier en daar een hert of everzwijn te zien. Met kinderen is dit natuurlijk iets minder praktisch, want je moet uiteraard heel erg stil zijn.
Daarom is het wel leuk dat er enkele wildschermen zijn waar je bijna elke keer wel wilde dieren kan zien. Je hoeft niet echt ver te wandelen tot aan zo'n scherm en met een verrekijker bij de hand kunnen kinderen ook genieten van al dat moois. 








Schaapjes tellen
De Veluwe is bezaaid met schaapskooien. Herders gaan nog elke dag met hun kudde schapen op stap om de heide te begrazen. Wanneer je op de juiste momenten langs de schaapskooi passeert kan je de herder aan het werk zien. De juiste tijden hangen meestal uit aan de kooi zelf. 
Het is ook super leuk om tijdens je wandeling in het bos of de heide de kudde tegen te komen en een kort praatje met de herder te slaan. 





Bezoekerscentra
Op verschillende plaatsen in de Veluwe vind je een bezoekerscentrum, bijvoorbeeld aan het nationale park Veluwezoom, of aan de schaapskooi in Ermelo, in Nunspeet... Hier kom je heel veel te weten over de omgeving, kan je kaartjes en plannetjes voor leuke wandelingen krijgen en soms ook iets lekkers eten of drinken. Deze centra zijn altijd de moeite waard om even met de kinderen te bezoeken. 

Voor elk wat wils
Wil je graag een wandeling op kindermaat maken? Er zijn kabouterpaden waar je met een rugzakje en enkele opdrachtjes het pad af loopt en kennismaakt met de wondere kabouterwereld. Er zijn kinderwandelingen doorheen het nationale park Veluwezoom die makkelijk met een kinderwagen te doen zijn. Willen je kinderen graag dieren zien maar ben je in het bos nog niets tegengekomen? In park Berg en Bos in Apeldoorn zijn enkele perken met herten en zwijnen, zodat de kindjes ook van dichtbij deze mooie dieren kunnen bewonderen.
Van al dat wandelen honger gekregen? Pannenkoekenhuizen bij de vleet. Het leukste pannenkoekenhuis vinden wij De Carolinahoeve in de Onzalige Bossen. Je kan hier niet met de auto geraken dus dit is een ideale tussenstop om de kleine kinderbeentjes even te laten rusten en de buikjes met iets heerlijks te vullen.
Wil je liever de Veluwe per fiets ontdekken? Er zijn overal fietspaden, doorheen de bossen en de heide, waar je helemaal veilig en weg van de auto's de Veluwe kan doorkruisen. In de bezoekerscentra of op vakantieparken kan je fietskaarten krijgen. 






Bollo de Beer
Meestal verblijven wij in een Landalpark. Deze parken zijn enorm kindvriendelijk, je hebt er alles wat je nodig hebt. Er zijn zwembaden, speeltuinen, dierenweides, een kleine supermarkt, elke ochtend vers brood, restaurant en kinderanimatie,... 
De mascotte van Landal is Bollo de Beer. Op vastgelegde tijdstippen kunnen kindjes Bollo een knuffel gaan geven, leest hij verhaaltjes voor of kan je met hem gaan discodansen. Alixe vindt Bollo helemaal geweldig en kan niet voorbij zijn huisje lopen zonder even door het raampje te gaan piepen. 

Wanneer de kindjes nog een middagdutje doen, kan je gezellig even uitblazen bij het haardvuur en genieten van de spelende eekhoorntjes rondom de bungalows.





Ik zou nog uren kunnen doorgaan over de Veluwe. Heb je vragen of wil je graag meer tips, aarzel dan niet om het te vragen. Ik help je graag verder!

Straks vertrekken we weer voor een weekje vakantie in de Veluwe. Op instagram zal je zeker af en toe een fotootje zien verschijnen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bruggetjeswandeling in Solwaster

Over houten paadjes door La Fagne de Chi Fontaine